Joda

Jag har kommit hem från jobbet för en stund sedan och jag är ganska trött. Fick ett meddelande på Apberget från Emma där det stod att istället för att ha fått komma i kontakt med mig när hon ringde var det bara en tant som pratade på franska. Så nu håller jag på att roa mig med att hitta roliga telefonsvararvarianter på internet. Får prata in något imorgon.

Imorgon efter jobbet ska vi ut och dricka. Man måste ha klänning så jag ska nog ta min skotskrutiga som jag köpte i London. Nu ska jag sova! Gonatt (Men först lite O.C.) Puss!!

P.S. Eh non Jacques!! C'est un blog suédois. C pas grave, t aurai tous les ragots sur FB :)

Födelsedag

Så var den över! Vaknade imorse vid 13-tiden, fick en Little Miss Trouble-tshirt, pennor och en film ("Jeux d'enfants") av Laure. Gick till Le Marais och The Lizard Lounge med Lisa och åt födelsedagsbrunch till klockan fyra. Började jobba kl 17, såg en antiabortmanifestation på vägen. Lugnt i början på jobbet men sedan kom det en storm av gäster så vi sprang som galningar i ett par timmar. Fick choklad av Annie och en ros av Geoffrey (som han hittat..) Stängde vid 01, gick till Le Bastille med Caroline och Lisa och åt lax-sandwich. Kom just hem och ska strax sova.

Igår morse var jag ambitiös värre (har varit det på sista tiden vad det gäller städning också) och gjorde bautafrukost åt Laure med yoghurt, mjölk & flingor, frukt, två sorters juicer, bröd, croissanter, sockerkaka, kex, skorpor, rostat bröd, nutella och pannkakor. Resten av dagen spenderades framför datorn med filmen Gilbert Grape och därefter sov jag några timmar innan det var dags för att gå till jobbet. Hyfsat lugnt med gäster för en lördagkväll. 

Fredag var det meningen att jag skulle stanna hemma, softa, äta godis, se O.C.-avsnitt (har precis upptäckt serien med hjälp av Lisas dvd-boxar) och sova tidigt, men sedan sa Laure att hennes syster Elise och dennes sambo Tibo hade apéro (= halvoplanerad fest) hemma hos dem så jag gick dit en stund för att prata med lite folk jag inte sett på ett tag samt lämna över svensk älgkorv + svensk brandvarnare (INGEN använder brandvarnare i Frankrike, det är för företag. När jag tog hem en till mig och Laure efter jul frågade hon vad det var...) till Tibo. Runt 01 gick jag förbi La Plage där ingen jag kände var, men packat med folk var det i alla fall. Gick över till Quentin och sov där.

Schemat för nästa vecka blev klart tidigare än vanligt så jag hann inte fråga om ledigt på fredag så att jag kan ha min födelsedagsfest. Så det får bli näst-nästa helg istället.

Nu ska jag titta igenom alla fina födelsedagsmejl och sedan blir det sova! Är ledig imorgon (och på torsdag, resten av veckan jobbar jag stängning) så jag ska gå förbi HSBC och öppna ett konto där, är less på LCL som bara krånglar. Sedan blir det tvätta och så kanske städa om jag orkar. Ska träffa Lisa på Le Bastille för gratis internet och hängande innan hon börjar jobba. Gonatt!



Dagens låt: Jimmy -Moriarty

Fredag

Helt sjukt hur mycket gud är på min sida nuförtiden egentligen. Först gick det inte åt helvete på muntliga tentan och så nu är jag ledig ikväll! Ledig en fredagkväll, det finns liksom inte. Jag har inte ens bett om ledigt! Sweet sweet sweet. Det blir dock lugnt ikväll. Var ute i onsdags med folket från jobbet efter stängning eftersom jag fyller år på söndag. Vi drog först på Falstaff för pizza och vin och sedan taxi till Champs-Élysées till en nattklubb som heter Duplex. Det blev champagne och gin fizz, dans och galet med halvnakna manliga och kvinnliga dansare.. Lisa hittade sig en grabb och senare lyckades vi lura ett gäng lyriska killar att vi var lesbiska..Firade samtidigt en tjej som heter Sylvie (också servitris) som fyllde år igår. Kom hem vid sextiden, slog på O.C. på datorn och somnade runt 7.

Igår kväll kom tjejerna från klassen förbi eftersom jag fyller år på söndag. Det var Nora (Mexiko), Maria (Polen), Véronica (Peru) och Anaclara (Argentina) och jag. Det blev presentutdelning till hela gänget från Nora då hon åker hem till Mexiko på lördag och inte orkade ta med sig alla grejer hem. Vi var hemma hos mig ett par timmar, drack och pratade, och sedan bar det ut i svinkylan för att gå på La Plage och sedan Barrio Latino. Klockan var då kring 01 och vakten på Barrio Latino upplyste oss om att de skulle stänga om en timma, så vi drog på nattklubben Wax som låg i närheten istället. Det var inte en käft där förutom oss, men vi hade roligt,  stannade till halv tre och sedan gick jag hem. Min lever är lugn och fin idag... Typ.

Nästa vecka blir det förhoppningsvis en lite större fest hos mig eftersom jag fyller år på söndag. Var tvungen att ha tre separata fester eftersom en del från klassen åker hem till sina hemländer alldeles snart (nu visade det sig ändå att de som skulle åka hem redan har gjort det och de som är kvar -förutom Nora- ska stanna.) Kan inte ha festen för jobbet på helgen eftersom alla jobbar då. 

Ska försöka städa upp lite här, sedan hoppas jag på frisk luft innan solen går ner.. Måste köpa lite mat. Nu blir det städning. 

PUSS


Dagens låt: 17 juni -Snook ft Afasi

Hej

Vaknade vid 13 och mötte Lisa på American Breakfast i Quartier Latin för burgare och cheesecake. Åkte hem, satte mig här, har precis skrivit mejl till klassen om fest hos mig på torsdag kväll och sen har jag inte gjort så mycket mer! Känns väldigt skönt. Imorgon måste jag städa.. Börjar kl 18 ikväll. 

Dagens låt: Cobrastyle -Robyn

WOOP

SÅ VAR TENTORNA ÖVER!!! WOOOOOOOOOOOP!!!!

 

Sån jävla tur man kan ha ibland! Helt sjukt. 

Morgonen började kl 07 med att jag vaknade i ren panikångest. Försökte ringa Véronica flera gånger men såg sen att hon skickat ett sms under natten där det stod att hon också hade panik och skulle göra klart sina anteckningar morgonen därpå (imorse) och att hon därför inte kunde hjälpa mig (hon hade sagt att hon skulle hjälpa mig med att fatta litteraturen eftersom jag inte har haft så mycket fetkoll på den under terminen. Litteraturlektionen är lagd på eftermiddagarna och då jag jobbar på nätterna brukar det vara eftermiddagarna vara som är tyngst när det gäller att hålla sig vaken och lära sig saker, särskilt fransk litteraturhistoria). Så där sitter jag, fyra timmar innan muntliga sluttentan och har inte en jävla aning om vad jag skulle göra. Jag koncentrerade mig på de texter jag redan läst, sökte fakta på nätet om författarna och bad till gud om barmhärtighet. Jag läste Sartre, Hugo, Camus och Molière. Åkte till skolan, mötte Véronica på vägen och så gick vi in i hallen utanför klassrummet och mötte upp några av de andra i klassen. När det var min tur att dra en lapp drog jag först Les Lettres Persanes (Montesquieu) som var en av de tre texter jag inte läst igenom en enda gång, det vill säga, jag hade ingen som helst aning om vad texten handlade om, ingen koll på varken vokabulär, författare, epok eller symbolik. Så jag bad om att få byta (i princip alla andra gjorde det också). Först frågade jag om jag kunde byta till Les Misérables (Hugo) men då blev läraren Mr Laurent mycket barsk och såg svinförbannad ut så jag tänkte helvete nu har jag strulat till det redan nu, innan jag ens har börjat prata om textjäveln.. Han sa att jag givetvis inte fick välja text men att det gick bra att dra en ny lapp. Drog efter andan, tog en annan och såg till min lättnad "L'etranger", Albert Camus stå skrivet på lappen. Det var inte texten jag kunde mest om men jag kände att jag nog ändå skulle kunna babbla mig igenom det. (Man pratar ändå bara ca 10 minuter. Hade jag däremot fått Eugénie Grandet eller L'invitation au Voyage hade jag lika gärna kunnat gå ut ur klassrummet på en gång.. Hade inte en aning om dem.) Huvudfrågan skrivet på lappen var typ nånting om "Under vilka omständigheter blev araben mördad och varför". 

 

Det är roligt hur ödet ter sig ibland. Satt och valde bland vilka texter jag skulle fokusera på eftersom jag inte hade tid att kolla igenom alla, och bestämde mig för att den sista texten jag skulle läsa igenom skulle bli Camus. Så sjuk tur! Jag var väldigt nervös innan, både utanför och inne i klassrummet, men det gick lite lättare när jag börjat prata. Svarade fel på 3 vokabulärfrågor och lyckades häva ur mig att Sartre och Camus inte har särskilt mycket gemensamt, varpå min lärare svarade att de visst har det... Nåja. Jag satt inte svarslös och det måste ju vara bra någonstans. Eller ja.. det där vet man aldrig, inte med La Sorbonne. Jag vågar inte säga hur det gick. Det får vi se den 12 februari när provresultaten spikas upp på väggarna. Fortsättning följer med andra ord!

 

Efteråt gick vi några stycken från klassen (Chia-Jung, Anna-Clara, Nora, Fangyuan, Maria, jag, Vaso och Véronica) på till ett sött crêperie och åt crêpes till lunch. Åkte hem, duschade, sov en timma (drömde på franska! woop! Det var något om små hjärnor som satt på mina fötter och Laures bröstkorg...) och gick till jobbet. Känns som en sjuk lättnad och nästan som semester att bara få jobba. Visserligen 5 dagar i veckan men nu slipper jag koncentrera mig på både skola och jobb samtidigt. Det var inte så mycket folk. En kille frågade om vi har FLÄSK i glassen...........

Ett par dryga killar sa "med ett leende tack!" när de skulle betala. Hatar sånt. Jag VÄLJER när jag ska le, det är inte mitt jobb att flina! Mitt jobb är att ta beställningar, bära tallrikar, plocka bort och ta betalt. Så länge jag gör mitt jobb korrekt har de ingen anledning att klaga på servicen bara för att jag inte smilar upp mig som en idiot varje gång jag närmar mig deras bord. Har jag roligt kan jag väl skratta men jag tänker inte fejka bara för att de ska bli nöjda. 

 

Blir ju old på söndag och har sett på schemat att jag jobbar (börjar kl 17). Bryr mig faktiskt inte om det. Det om något måste ju vara ett tecken på att jag blir äldre. Har alltid varit mån om att man ska slippa lyfta ett finger på sin födelsedag, men nu känns det inte så viktigt. Har nog dessutom inget val eftersom jag har fått ledigt en hel vecka på grund av sluttentorna, så nu är det bara att le och svälja ett bra tag, vilket schema jag än får.

Har tänkt gå ut med tjejerna från klassen nu i veckan + folket från Indiana, sen nästa helg ordna födelsedagsfest med franska gänget. 

 

Adrian (manager) är tillbaka från Mexiko och har tagit med sig mandel- och äppeltequila till mig! Yummy!

 

Nu ska jag sova... Det är så skönt att lägga sig med tanken att man slipper kliva upp tidigt dagen efter! Har dock bestämt att träffa Lisa vid La Sorbonnes huvudbyggnad imorgon runt 13-tiden. Hon ska skriva in sig på avancé-nivån och jag behöver en anledning att kliva upp i vettig tid. Har saker att göra (t.ex. städa, det ser ut som någon har dött här) och vill inte vända på dygnet. Börjar väl göra det ändå eftersom jag är är uppe vid den här tiden, men det är just därför jag ska lägga mig!

 

Natti!!

 

 

Dagens låt: Bum Like You -Robyn


Ångest

Japp, nu har den infunnit sig på riktigt! Har inte gått igenom alla texter än, men jag somnar snart. Laure har hjälpt mig litegrann men det är ju inte hennes jobb att förbereda mig inför min tenta, och dessutom har hon lagt sig nu och vi har inte hunnit gå igenom alla texter. Åker till Véronica tidigt imorgon för att plugga mer, men ikväll blir det inte fler texter. Jag är utslut! Lisa har ångest på sin sida av Paris och hon har berättat för mig via sms vad hon gör istället för att plugga.. Sist var det att lära sig La Marseillaise (den franska nationalsången).
Kvällen innan grammatiktentan pratade vi om vad vi brukar göra istället för att plugga, när vi vill skjuta upp det.. Lisa shoppar, jag städar och Hilda pluggar saker hon inte behöver plugga på.
Fan också, hoppas det går bra imorgon. Borde plugga mer men mina ögonlock bara faller igen. Nu måste jag sova. Ångest. Snälla Gud, gör så att jag får Dom Juan eller Les Misérables (vi lottar bland åtta texter, och sen ska man prata om den texten man får på lotten). Du côté de chez Swann går också bra, och kanske kanske kanske Huis Clos om det inte är för svåra frågor. Jag vill inte ha L'étranger, Lettres persanes, Eugénie Grandet eller L'invitation au voyage (helvete särskilt inte den sistnämnda). Ångest ångest ångest.

Har varken tvättat eller kollat schemat på Indiana. Får göra båda två imorgon. Lisa ringde Indiana och skulle fråga om schemat men det var Flavie (dottern till Storpungen som gör lönerna. Hon är lat, ser ut som en orm och är elak) som svarade så hon gav henne bara tiden för första dagen vi jobbar den här veckan. Jag börjar imorgon kl 17. Så var man tillbaka i hamsterhjulet...

ÅNGEST!

Söndag

Känns ganska skönt så här post mortem, ändå. Får inte tenta-resultatet förrän den 12 februari, men nu slipper jag i alla fall ha sån ångest. Gjort är gjort och det har jag ingen kontroll över! Natten före (fredag) sov jag hos Lisa, där jag, hon och Hilda delade ångestattacker och grammatikregler. Somnade vid halv tre, drömde mardrömmar och så upp klockan halv sju igår morse för att åka métro och RER B (pendeltåg, typ) ut till förorten till La Place och Maison des examens för att göra grammatikprovet. Innan vi gick in (vi satt i olika salar) tittade Lisa upp på den grå himlen och sa "Om solen skiner när vi kommer ut betyder det att vi har klarat provet!". Tre timmar senare, när tentan var klar och vi kommer ut öser regnet givetvis ned. Man skall icket leka med ödet, Lisa!
Jag vågar inte säga hur jag tror det gick, men det var ganska svårt.

Har muntligt prov (fransk litteratur) imorgon klockan 11:00. Har lite ångest inför det också, men som tur är har jag min rumskompis Laure som gick litteraturinriktat gymnasium samt jobbar som/pluggar till redaktör. Hon är för tillfället ute och går men så fort hon kommer innanför dörren blir det plugg. Tittar igenom anteckningarna redan nu lite smått.

Har varit väldigt duktig och bara köpt 1 sak (Beatles-tshirt) på fetrean som pågår i Paris. Allt är -20%, -50%, -70%... Men ska man spara pengar gäller det även över rean! Har kommit på en effektiv lösning på mitt ha- och shoppingbegär. Jag går helt enkelt inte in i butiken. Det är det enklaste, och det smartaste. Går jag in vet jag att jag kommer ut med minst en ny, fin klänning.

Min plan A, att fortsätta på La Sorbonne på högsta nivån -Supérieur- nu direkt efter tentan, har blivit dumpad. Även om jag, mot förmodan, skulle klara tentan så tror jag inte att jag är redo för nästa nivå. Jag har inte vokabuläret som krävs för högsta nivån ännu, så det känns ovärt att lägga 15 000 spänn på något som jag kanske inte kommer klara av. Jag orkar inte med både skola och jobb heller längre, det är för jobbigt. Jag är trött. Jag måste få andas lite, så nya planen är att börja jobba heltid (om de behöver mig), spara pengar inför sommaren och våren, fundera på vad jag egentligen vill plugga "på riktigt" senare samt plugga på egen hand på sidan av. Jag har alla anteckningar, alla grammatikböcker och allt annat som behövs, jag måste bara få låta det jag har lärt mig på kort tid få smälta in och sätta sig ordentligt. Det blir så svårt att börja med en ny nivå och nya grammatikregler, svårare läxor och prov när man inte riktigt hunnit med att lära sig allt som man gjorde förra terminen. Jag har blivit rekommenderad av båda mina fonetik(uttal)-lärare att gå högsta fonetikklassen nästa termin, så det känns roligt!

Lisa ska börja nivån Avancé (den som jag just gått) nu direkt på våren så jag har tänkt plugga lite med henne så att jag inte glömmer hela grejen. Köpa lite nya övningsböcker, läsa mer tidningar och böcker, samla ihop anteckningarna och renskriva och så vidare. Känns det som att jag är redo senare kan jag ju alltid börja Supérieur-kursen till hösten istället. Blir det så så är det standardkursen som gäller, nu är jag less på att sitta och trycka in franska 5 timmar om dagen och så jobba kvällstid på det. Standardkursen är bara 2 timmar per dag.

Igår var jag på födelsedagsfest. Judy fyllde 27 år så det blev pasta och vin och tårta och massa folk! For därifrån vid 01-tiden, tittade förbi på La Plage, fick mig en öl och därefter blev det efterdrink + club sandwich med Samy på Iguana Café. Mysigt! Måste hinna tvätta idag, och titta förbi på Indiana för att kolla veckans schema. Nu måste jag försöka koncentrera mig lite på Baudelaire, Balzac, Proust och de andra coola grabbarna.

Jag hoppas du läser det här

J'ai toujours eu besoin
de temps pour moi
Je n'aurais jamais pensé
que j'aurais
besoin de toi quand je pleure
Et les jours paraissent des années
quand je suis seule
Quand tu t'éloignes
je compte les pas que tu fais
Vois-tu à quel point
j'ai besoin de toi maintenant?

Tout ce que j'ai toujours
voulu c'était que tu saches
que tout ce que j'ai fait je l'ai fait avec mon coeur et
mon âme
J'ai du mal à respirer
J'ai besoin de te sentir ici
avec moi

Tu me me manques


Dagens låt: When you're gone -Avril Lavigne

Hej

Har sovit hos Lisa i helgen, det var mysigt. Vi har ätit amerikanska pannkakor och pluggat lite. Jag har ångest inför tentan... 
Kom hem från jobbet för en stund sen. Det var inte så mycket folk. 

Drömde att jag färgade håret mörkt igår.. Märkligt. Min granne har sagt att han läser min blogg (inte för jag förstår hur han fattar vad det står). Jag som har försökt maskera att jag skriver om honom genom att undvika att skriva hans förnamn och istället "grannen" så att han inte ska fatta att jag skriver om honom, om han bara skulle slänga ett öga på bloggen och få syn på sitt namn, menar jag. Men har han nu hittat en översättare så går det ju käpprätt åt helvete ändå :P Så grattis till dig, om du läser detta! Du är officiellt med i min blogg ;) Och eftersom du verkar ha försvunnit från jordens yta sen i fredags så kan jag ju meddela här på bloggen att jag vill gärna träffa dig!  
Har inte så mycket skvaller för tillfället, förutom att jag är nervös inför provet på lördag. 

Paris är kallt och dimmigt och nu måste jag sova


Slut på rapport



Dagens låt: By Your Side -Sade

RSS 2.0