Jeudi 29 novembre

Saker jag borde göra istället för att blogga:

Plugga
Göra middag
Boka flygbiljett tillbaka till Paris efter jullovet
Säkert något med CSN som jag inte har skickat iväg än
Tänka ut och köpa present till Laure som fyller år på söndag
Ta ut pengar till Laure
Börja tänka på julklappar till mamma, pappa, Ida, mormor och morfar, farmor och farfar, Laure, Valentin och Quentin, Stéph och Elise och Thibault...... och alla andra.

Igår kväll efter ett par timmars (jag ljuger faktiskt inte) pluggande (okej då, jag satt på Facebook och MSN samtidigt) åkte jag iväg till Champs-Élysées för att möta lite folk för drinkar. Folk och folk förresten. Jag och Anna-Carin från min klass hade dragit ihop ett par stycken men alla utom Judy bangade i slutänden. Så när jag sprungit fram och tillbaka en stund hittade jag MOOD, en asiatisk/fransk restaurang/bar. Allt inrett i rött komplett med dimmade spots. En drink gick på 11 Euro och en varmrätt från 13-26. Det billigaste vinet kostade 4.50 glaset och det fanns champagne för 10.50 Euro. Helt okej price-range enligt svenska mått mätt, galet dyrt enligt fransmännen. O-bortskämda som vi svenskar är med trevliga klubbar pungade vi glatt ut med varje cent. Det var i alla fall väldigt fint och mysigt på Mood så dit ska jag fler gånger! Det var skönt att få prata lite svenska med Anna-Carin, även om vi hade minst lika roligt när vi pratade engelska; efter sitt andra glas vin berättade Judy i detalj vad hon och hennes pojkvän hade haft för sig på hotellet i Italien där de semestrade en vecka förra veckan. Jag har en sak att säga: Asiater må fnissa och verka oskyldiga, men i de lugnaste vatten.. Oi! Efter mer vin, jordnötter, prat och två drinkar drog vi vidare till det mindre chic:a stället Chez Regine's, en klubb som Anna-Carins kompis Alex hade hyrt. Skabbig inredning, massa artonåringar och inte så bra musik, men vi fick gratis sprit så det gick ganska bra i alla fall. När jag väl kom på att tänka på hemfärd (runt 02) hade sista metron redan gått, så det var bara att dricka och dansa vidare till klockan fyra när klubben stängde. Vid det laget hade Judy redan tagit en taxi hem och jag kände mig rätt mör. Då första metron inte börjar gå förrän 05:30 gick vi in på Queen's, en mellanstor nattklubb som tydligen är rätt känd, förmodligen för att den ligger centrumets centrum. Det var ladies' night igår (de har olika events för varje veckodag) så det stod män och dansade på podium när vi snubblade in. Jag dansade till Your Song med Billy Paul och stämningen kändes bara underbar.

Då klockan slog halv sex var det äntligen dags för att ta tunnelbanan hem. Jag tror tillochmed att jag slumrade till en stund på tåget. När jag ätit kanelbulle och tvättat bort sminket klev en yrvaken Laure ut från vårt sovrum. Hon jobbade idag så hon åt frukost och sedan stack hon. Vi bara hejade och sedan fick jag äntligen lägga mig. Somnade runt halv sju, försov mig en halvtimma (vaknade 09:30 och skolan börjar 09:00) och sedan tar det en halvtimma med metron till Grands Boulevards där min skola ligger, så jag var där klockan 10, prick en timma efter lektionens början. Lyckligtvis verkade inte Laureline bry sig nämnvärt och när dagen var över fick vi choklad. Varken Judy eller Anna-Carin var på skolan idag, haha! He ska till å va en norrlänning för å klara av såna här gräjen! Efter skolan åkte jag hem, åt ravioli till lunch och tog ett bad som inte var jättevarmt. Det är lite snålt med värmen här, har jag märkt. Om man fyller badkaret med varmvatten så räcker det inte till att tvätta håret, så det är nästan mer värt att ta en snabb dusch eftersom man åtminstone får duscha varmt under hela tiden då. Nu ska jag nog försöka plugga lite eller kanske bryta mig in i Valetin och Quentins lägenhet. Jag har min kladdkaka från IKEA i deras kylskåp (kylskåp förresten! Vi har ett eget nu! Det rymdes inte i köket så den står i hallen. Mycket originellt och trångt som satan, men mysigt är det! Woop woop!) och jag börjar bli riktigt sugen...

Oi, vilket partydjur jag är!

Jag vill också julpynta, Crickan! Har samlat på mig lite smågrejer så jag tänkte börja pynta den första december, man får inte fuska och börja i förväg! Ska se julkalendern på www.svt.se också, köpa mistel och fixa fram en gran. Jag längtar verkligen jättemycket!


Dagens låt: Rock this party -Bob Sinclar


P.S. Vi åt fiskbullar och cornichons till middag. PUSS.




Julkänsla

Idag, efter skolan och lunch tog jag och Quentin RER B för att åka till IKEA. Vi köpte många fina saker och nu längtar jag verkligen till julen. Ska försöka ha en liten julbakningskväll också! Vår ugn är pinsamt liten men jag tror att Valentin och Quentins är större. Mysigt!!


Dagens låt: I'm dreaming of a white christmas -Bing Crosby



Les Cornichons -Nino Ferrer

Les cornichons

On est parti, samedi, dans une grosse voiture,
Faire tous ensemble un grand pique-nique dans la nature,
En emportant des paniers, des bouteilles, des paquets,
Et la radio !

Des cornichons
De la moutarde
Du pain, du beurre
Des p'tits oignons
Des confitures
Et des oeufs durs
Des cornichons

Du corned-beef
Et des biscottes
Des macarons
Un tire-bouchons
Des petits-beurre
Et de la bière
Des cornichons

On n'avait rien oublié, c'est maman qui a tout fait
Elle avait travaillé trois jours sans s'arrêter
Pour préparer les paniers, les bouteilles, les paquets
Et la radio !

Le poulet froid
La mayonnaise
Le chocolat
Les champignons
Les ouvre-boîtes
Et les tomates
Les cornichons

Mais quand on est arrivé, on a trouvé la pluie
C'qu'on avait oublié, c'était les parapluies
On a ramené les paniers, les bouteilles, les paquets
Et la radio !

On est rentré
Manger à la maison
Le fromage et les boîtes
Les confitures et les cornichons
La moutarde et le beurre
La mayonnaise et les cornichons
Le poulet, les biscottes
Les oeufs durs et puis les cornichons


Les cornichons Nino Ferrer

image98




Dodo

Jag citetar dodo-fåglarna från Ice Age till mamma som läste mitt ocensurerade, förra inlägg "Uppdatering från 13 Rue Jean Macé":


Skyll dig själv! Skyll dig själv! Skyll dig själv!





image97

Mercredi

Strejken är fortfarande inte över, Judy är tillbaka från Italien så jag får nog träffa henne på skolan imorgon. Simon är här, och ikväll ska vi äta middag hos Vad och Kant (tror jag). Jag är sjuuuuuuk och lessss. Jag ville lägga till fler bilder i förra inlägget men det gick inte! På skrivbordet låg de snällt rättvända men envisades att ändra ställning till liggande så fort jag försökte kopiera in dem till inlägget. Hjälp, någon?

Hursomhelst så har min käraste syster skickat mig chokladmuffinsreceptet, så här kommer det: (Grattis Crickan, äntligen kan man väl säga!)




Chokladmuffins med kolakräm 15-18 stycken

Ugn: 160 grader

2 ägg
3 dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
50 gram margarin

Kola fyllning:
50 gram smält smör
3 msk socker
1 ½ tsk vetemjöl
2 tsk kakao
1 ½ dl gräddmölk

Vispa ägg och socker lite pösigt.
Blanda i de övriga ingredienserna.
Klicka i smeten i dubbla muffinsformar. Fyll formarna till lite mer än hälften.
Grädda cirka 15 minuter i mitten ugnen. Chokladmuffinsen skall vara lite kladdiga. När du tagit ut dem ur ugnen gör du en liten fördjupning i muffinsen med en tesked och häller i lite av kolafyllningen.
Ställ sedan chokladmuffinsen i frysen en liten stund. Garnera med fler nonstop ovanpå. ÄT!

OBS: Beroende på hur tjock eller tunn, "chokladig" eller "sockrig" man vill ha kolakrämen kan man lägga till eller reducera gräddmjölken, kakaon och sockret.





Dagens låt: The house that Jack built -Aretha Franklin


image95




Uppdatering från 13 Rue Jean Macé

Äntligen internet i lägenheten! Laures datanördsvän Alexis har fixat internet åt oss, så nu slipper vi vistas i trappuppgången och surfa! Underbart!! Det är inte så inspirerande att sitta i en svinkall, kartongfärgad hall och skriva blogg, så nu kanske det blir lite mer fart på det hela. Jag lovar dock inget. Det är emellertid bra för mig att få uttrycka mig på svenska, mitt modersmål är inte vad det en gång var (Det vill säga innan jag åkte till Frankrike)!

 

Det är svårt att veta vart jag ska börja, det var ju väldigt länge sedan jag skrev. Vi är hursomhelst numera fullt installerade i den nya lägenheten som ligger i Charonne, på samma våning som Laures barndomsvänner Valentin och Quentin. Vad är 23 och Kant 29 (jag finner deras smeknamn mycket lustiga, särskilt eftersom de betyder någonting annat på svenska). Laures storasyster Elise och hennes sambo Thibault bor en gata ifrån oss och vi har ett Franprix (typ mini-ICA) precis nedanför oss. Jag känner mig så vuxen! Egen lägenhet, och allting är färgmatchat i vitt, brunt/cappuccinofärgat och rött, tillochmed toaletten. Mitt största problem just nu är hallmattan. Vi har ingen. Väggarna i hallen är cappuccinofärgade (vi målade om alldeles själva!) och vi har en vit soffa, röda kuddar, röda mattor på toaletten och i vardagsrummet, röda klädhängare, ett rött duschdraperi och en röd bajsborste. Det skulle nog bli fint med en röd hallmatta men det blir så tjatigt med rött, rött, rött. Å andra sidan ser det nog rätt underligt ut med rött, vitt och brunt i hela lägenheten förutom hallmattan. Någon som har ett förslag?

Allt är alltså frid och fröjd förutom förkylningen som härjar här på fjärde våningen. Den har skördat många offer, och nu har alla på vårt plan dragit på sig den (Det är bara två lägenheter på varje våning, alltså: Jag, Laure, Vad och Kant är svinigt sjuka). Det beror nog mest på att vi inte har slagit på värmen. Jag har ont i halsen, hostar och nyser, men elektricitet är dyrt, så det är sådant man får ta! Jag hoppas och tror på ett paket innehållande tröstgodis, tjocksockar, huvudvärkstabletter, Fisherman's Friend, Otrivin Mentholnässpray och eventuella, skandinaviska, födoämnen från lilla familjen inom en snar framtid.

 

Mormor och morfar har som bekant varit på visit, något som var storligen nöjsamt. Det största projektet var att ta sig till och från flygplatsen. När jag skulle hämta upp dem hade Laure i förväg frågat om jag verkligen visste var tågstationen låg (För att ta sig till Roissy måste man åka tåg eller ta taxi. Taxi är svinigt dyrt så då återstod endast förstnämnda alternativet). Då jag trodde att jag visste sa jag att hon inte behövde följa med. Problemet var bara att det finns både en RER-station (reguljära tåg, typ) och en "vanlig" tågstation. Jag skulle till den ena men gav mig av till den andra vilket gick bra på ditvägen men skapade komplikationer på vägen tillbaka, när jag hade morföräldrarna med mig. Vi hamnade nämligen i en annan del av stan och fick gå ganska långt (morfar frågade hela tiden om vi kanske skulle ta en taxi ändå) innan vi hittade rätt buss och därefter rätt Metro. Jag lämnade mormor och morfar en stund på Metrostationen i St Denis medan jag hämtade min väska hos Laures storebror Stéph (flyttade in i nya lägenheten samma dag som de kom) och sedan bar det av till Hotel Des Arts. Jag visade dem Den Stora Staden med monument, restaurangbesök och franska bakelser inräknade. Efter alldeles för få dagar var det dags för det alltmer nervösa herrskapet att bege sig tillbaka till Skandinavien. Denna gången tog vi en speciell AirFrance- buss som tog oss direkt till terminalen, men dessförinnan åkte vi Metro. På deras biljett stod det att flyget skulle departure:a 10:45 men eftersom morfar var säker på att de skulle missa planet och därför också mycket nära stora hjärtsnörpen fick han upp alla klockan 05:00. Då inte särskilt många åker Metro vid den tiden på morgonen var det 30 minuter till nästa tåg, vilket upprörde och oroade stackars morfar. Tåget kom dock efter endast 15 minuter och så var vi på väg. Morfar tjatade om taxi hela vägen dit ("He bli inge av!"). Vi var framme på flygplatsen 07:20 så efter "självincheckning" (i en sådan där låda) åt vi frukost på Maxime's och hängde.

 

Julen närmar sig och jag längtar så. Jag är flitig besökare på http://www.ikea.fr då de har lagt in julprodukterna på hemsidan. Jag ska försöka ta med mig Laure till IKEA även om hon inte verkar jättepepp eftersom vi inte har någon bil. Å andra sidan kan man faktiskt ta bussen, men det vill hon inte. Vi får se vad som händer. Prio ett är i så fall en julbock. En chokladkalender ska jag skaffa fram, och lussebullar ska vi baka. Funderar på att bjuda in folk till någon typ av svensk julbakningskväll med pepparkakor, glögg och knäck! Dessutom ska jag titta på julkalendern på http://www.svt.se. Tyvärr brukar adventskalendrarna vara något av en besvikelse nuförtiden, men vem vet, jag kanske blir överraskad. De bästa julkalendrarna genom tiderna är utan tvekan Sunes Jul, Jul i Kapernaum och Slottet på Greveholm. Önskar att SVT kunde köra repris på någon av dem istället för att skriva en ny historia varje år, när de ändå bara gör det halvhjärtat. Är sugen på en fin julklänning också. Hmm..

 

I helgen hade vi vår pendaison de crémaillère (inflyttningsfest). Det var riktigt roligt och jag var monsterfull. Till mitt huvuds förvåning kände jag inte av någonting nästa dag. Jag drack inte särskilt mycket sprit utan som den förfinade gourmand jag innerst inne är höll jag mig till bål, vin och öl. Dagen efter smakade det med vitamintablett och Resorb.

På grund av den förbannade transportstrejken (det tar mig 30-40 minuter att gå varje dag! RAGE!) kom det inte så mycket folk eftersom de som bodde långt borta hade föga lust att promenera kilometer efter kilometer i svinkyla (Vet inte hur länge den här strejken kommer pågå. Upp till två veckor säger vissa). Det kom en rumän/tysk (Dan), en schweizare (Jan) och en tysk (Malte) från min skola, vilket var mycket angenämt! Vi gjorde bål med Maltesers i, pratade om livet och åt oss belåtna på allehanda snacks. Vi fick presenter också! En påse Krisprolls (svenska skorpor som synnerligen uppskattades av undertecknad), vin, och en MagicBullet (den där cocktailmakern/mixern som har varit på TVShop, ni vet) av Samy -bartender på La Plage- en "Raclette" (en "ostgrill" med tillhörande crêpes-järn) av Elise, Thibault, Alexis och hans flickvän samt en liten kupévärmare av Kant och Vad. Värmaren, som vi kallar Pilipe, är vår bästa vän och han ligger och värmer upp sängen åt oss om kvällarna.

 

Igår kväll kom de första gästerna för att prova vår Raclette. Det var mysigt! Osten var inte så hemsk som den Laure har i vårt "franska kylskåp" (ett skafferi med hål i för att hålla maten kyld. Vi ska snart köpa en riktig!). Den stinker och förpestar hela kylen! Nej, osten vi åt igår var helt okej. Tillsammans med kokt potatis, bacon och skinka blev det ganska gott. Till efterrätt hade Elise och Thibault gjort en god fruktsallad. Sedan blev det choklad och svensk snaps (Absolut Vodka). Häromdagen åt vi av den svenska provianten som mormor och morfar tagit med sig: Köttbullar med lingonsylt och brunsås. Väldigt smaskigt tyckte jag, konstigt med sylt till maten tyckte fransmännen. Laure tyckte det var svinäckligt med sylt till köttbullar, haha!

 

Vi får se vad som händer i helgen. På lördag har Elise konstutställning, så vi ska dit och titta på hennes tavlor. Hon är riktigt duktig på att måla! Får se till att ta med mig kameran. Det blir eventuellt också fest, Jan (schweizaren) på min skola blev inspirerad och vill nu även han organisera en något försenad inflyttningsfest. Han bor i Republique, bara ett par stationer från oss.

Vidare har jag hoppat upp en nivå på skolan, vilket känns riktigt bra. I början gillade jag inte att byta klass, men nu fungerar det fint. Dels slipper man dras med samma lärare (= samma undervisningssätt) en längre stund, och dels finns det nästan alltid minst en trevlig i klassen, så på det sättet lär man känna mycket nytt folk. Nu ska jag snyta mig.

 

P.S: Crickan, jag är ledsen! Jag har fortfarande inte hittat chokladmuffinsreceptet. Ska prata med mor om hon vet vart det är. Har du tur så kommer det upp ett inlägg med receptet snart!

 

Dagens låt: Ça plane pour moi -Plastic Bertrand

 

(För fler bilder, gå till Facebook)

 

 

Med hälsningar från Paris

 


 

 

 

 

 


RSS 2.0